demizson (bor&Élet)

Bor mellett jobban csúszik az Élet. Csak, hogy értsük: A demizson gyékényfonattal burkolt öblös, (fogantyús) borosüveg. Sok nyelvbe elszármazott szó a francia dame Jeanne (‘Johanna asszony’) nyomán, ez a régi francia tengerésznyelvben keletkezett.

Friss topikok

  • pomme-pomme: Csak azt nem írtad, hogy nem akármilyen oklevelet kaptál, hanem már a doktorit sikerült megszerezn... (2013.02.25. 07:58) Borbíróság, ahová érdemes elmenni
  • Étteremkritikus: A Borkonyha tényleg nagyon jó hely és igaz, hogy a pincérek kicsit bizonytalankodnak. Ekkora borvá... (2012.11.07. 17:48) Vacsora a Borkonyhában

Linkblog

közéleti blog

2015.12.24. 10:29 demi_zson

Szamorodni: restart Karácsonykor

Ha Karácsony, akkor illik valami jó bdscf9513.JPGort inni. A családi jövés-menés miatt mi már tartottunk egy kis előkarácsonyt december 22-én. Szamorodni volt porondon. Száraz az előételhez, koccintáshoz és főételhez (Karádi-Berger 2010), édes a desszerthez (Tokajicum, 2012) A szamorodni egy érdekes bor: régen ez volt a főbor Tokaj-Hegyalján, az aszútól eltérően nem csak az aszúsodott szemet kerülnek bele és hagyományosan egy hártya alatt történik az érlelődés. De mára vesztett a fényéből a szamorodni és sokan nehezen közelítik meg. (http://www.foodandwine.hu/2009/01/08/tokaji-szamorodni-hogyan-kostoljuk/)


Kóstolni is nehéz. Amikor felbontottuk a száraz tételt és kortyolgattuk a diós jegyek kibontakoztak, de nem volt az igazi. Rájöttem, hogy szellőztetni kell. Vagy egy félórát szellőztettük és jobb lett. Valószínűleg többet kell szellőztetni. Benyák Zoltán szerint akár 1-2 napot is lehet szellőztetni. Kicsit olyan ez mint a Vin Jaune Jurában, Franciaországban. Még kísérletezgetem, legközelebb Samuel Tinonét fogom kipróbálni. Az édes szamorodnival nem volt gond, ott minden egyértelmű volt. Jól esett a gesztenyepüréhez (ár érték arány kiváló, most a Penny Marketben 1300 forint egy palack). Ezzel kivánok Boldog Karácsonyt! Legközelebb pezsgő élményekkel jelentkezem!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demizson.blog.hu/api/trackback/id/tr658195510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása