demizson (bor&Élet)

Bor mellett jobban csúszik az Élet. Csak, hogy értsük: A demizson gyékényfonattal burkolt öblös, (fogantyús) borosüveg. Sok nyelvbe elszármazott szó a francia dame Jeanne (‘Johanna asszony’) nyomán, ez a régi francia tengerésznyelvben keletkezett.

Friss topikok

  • pomme-pomme: Csak azt nem írtad, hogy nem akármilyen oklevelet kaptál, hanem már a doktorit sikerült megszerezn... (2013.02.25. 07:58) Borbíróság, ahová érdemes elmenni
  • Étteremkritikus: A Borkonyha tényleg nagyon jó hely és igaz, hogy a pincérek kicsit bizonytalankodnak. Ekkora borvá... (2012.11.07. 17:48) Vacsora a Borkonyhában

Linkblog

közéleti blog

2012.11.18. 21:28 demi_zson

Egyházi borok ismét...

napbor_cimke.jpg

Most realizáltam, hogy az elmúlt félévben nem szólaltam meg. Pedig borfronton is sok minden történt velem. Jártam itthon is néhány pincészetben, különös tekintettel Hegyalján (Árvay és társa; Bor-mámor Bénye Erdőbényén Homonna Attilástúl, Karádi-Bergerestűl), de voltam Luxemburgban, Svájcban. A szakmai program mellett volt módom borokat is kóstolni, csekkolni mások tapasztalatait (lásd pl. Tompa doktor írása a Borigo egyik korábbi számában). De mostani bejegyzésem apropója az, hogy október végén ismét barátaimmal összegyűltünk és folytattunk immár hagyományos borkóstolóink sorozatát. Hát van a témában még bőven spiritusz. Többségében magyar borok mellett egy olasz bort is kóstoltunk (Orvieto kegyhelye mellől egy jó kis Est! Est!! Est!!! a Falesco pincészettől)

Az idén ráadásul volt egy nagyon fontos alkalom: a magyar nyelvű görögkatolikus egyházmegye alapításának 100. évfordulója. X. Pius 1912-ben alapította meg az egyházmegyét a Christifideles graeci bullával. A derék görögkatolikus elöljáróknak sikerült a centenárium nagyszerű alkalmához méltó borokat választaniuk, méghozzá a St. Andrea pincészettől: http://www.standrea.hu/hirek/2012-centenariumi-borok-a-vatikanban Napbor Egri Csillagot és Áldás Bikavért. Kitűnőek voltak és a jól megfértek a többi borral. (a teljes borsor itt elérhető). Ráadásul volt egy jubileumi zarándoklat is, ott módom volt Lőrincz Györggyel is találkoznom. Megnyerő, szimpatikus borász. Isten éltesse Őt és a többi általunk kóstolt bor készítőjét!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demizson.blog.hu/api/trackback/id/tr674913517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása