demizson (bor&Élet)

Bor mellett jobban csúszik az Élet. Csak, hogy értsük: A demizson gyékényfonattal burkolt öblös, (fogantyús) borosüveg. Sok nyelvbe elszármazott szó a francia dame Jeanne (‘Johanna asszony’) nyomán, ez a régi francia tengerésznyelvben keletkezett.

Friss topikok

  • pomme-pomme: Csak azt nem írtad, hogy nem akármilyen oklevelet kaptál, hanem már a doktorit sikerült megszerezn... (2013.02.25. 07:58) Borbíróság, ahová érdemes elmenni
  • Étteremkritikus: A Borkonyha tényleg nagyon jó hely és igaz, hogy a pincérek kicsit bizonytalankodnak. Ekkora borvá... (2012.11.07. 17:48) Vacsora a Borkonyhában

Linkblog

közéleti blog

2010.09.12. 20:42 demi_zson

"Pannonhalma az év pincészete" apropóján - Egyházi borok

Szerdán megtudtam, hogy a Pannonhalmi Apátsági Pincészet lett az év pincészete. Ennek nagyon örültem. Jó pincészet, és különös lelkisége van. Az Egyházban fontos a bor:

"A szőlő a lélek gyümölcse, következésképpen a bor a lélek itala. A szőlőprésből kicsorduló must (bor) nagyon sok Szőlőszemből csörgedezik, s a szőlőszemek arról a szőlőtőről fakadtak, amely Jézus példabeszédében szerepelt: „ én vagyok az igazi szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők”. A fentiek teszik kristálytisztává, hogy mi nem csak az Úr szőleje vagyunk, hanem az ő szürete is."
 

(Forrás:„A bor a Bibliában és az egyház életében”, in Görög Katolikus Szemle Kalendáriuma 2004, Nyíregyháza 2003, 49-66.)
 

Az egyházi pincészetek nem csak misére, hanem általános fogyasztásra készítenek bort. Számos kolostor szerzetesei nyugaton és keleten dolgoznak borral. Tavaly szerveztem is egy kleriális tematikájú borkóstolót. Németországtól Szlovéniáig voltak borok (borsor itt) és az apropót adó athoszi tétel különösen jó volt.

Az év pincészete apropóján szerda este mi is folytattuk a már korábban megbontott palack Tricolis Cuvéé-t. Továbbra is rendben van. Pannonhalma zászlósbora. Csak így tovább....

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://demizson.blog.hu/api/trackback/id/tr852291417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása